Rakas opettaja

”On voimauttavaa nousta lapsen tasolle ja kuulla, mitä hän ajattelee elämästä. Mitä on onnellisuus? Millainen on hyvä tämä päivä ja huominen? Yhtä ja oikeaa vastausta ei ole, mutta yhdessä asioita pohtiessamme ja yhdessä tekemällä olemme lähempänä toisiamme. Kaikki me ihmiset, eläimet ja kasvit elämme samalla pallolla, yhteisen luonnon keskellä, jota rakkaus pitää kainalossaan.” (Hyvän tahdon tarina)

Yhteisen auringon alla

Empatian ja väkivallattoman maailman luominen on suurimpia haasteitamme. Kaikki me elämme saman auringon alla, yhteisellä planeetalla, ja toinen toistamme tukien me voimme etsiä ja löytää tasapainoisen ja toisiamme kunnioittavan elämän. Riippuvaisuus toinen toisistamme on yhteistyön synonyymi. On tärkeää löytää oma identiteetti ja samalla yhteisöllisyyden ja avun antamisen voima. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet yhdistettynä Lapsen oikeuksien sopimukseen ovat humaaneja tienviittoja tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen maailmankansalaisuuteen.

Taide on yhteinen, rajat ylittävä kieli

Tässä opetusmateriaalissa globaalikansalaiseksi kasvua ja yhteisöllisyyttä lähestytään/tutkitaan kysymysten ja taidetehtävien avulla. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme ja voimme laajentaa materiaalia omien mieltymystemme ja ideoittemme mukaan. Jokaisella meillä, lasten ja nuorten kanssa toimijoilla, on mahdollisuus luoda oma hyvän tahdon ja myötätunnon tarina, jossa lapsi on pääosassa.

Sata Unelmaa -kirjassa Suomeen muuttanut 4-vuotias Leila mietti tulevaisuuttaan näin: ”Me leikitään kotia siskon kanssa. Molemmilla on omat nuket. Me pannaan nuket päiväunille ja tehdään niille ruokaa, ja ne tykkää meistä… ai isona? En tiedä, mitä opettaja tekee, mutta minusta tulee opettaja.”

Me tarvitsemme toisiamme

Outokummussa 6.10.2022

Esko-Pekka Tiitinen, Tuire Kokko ja Hanne Partanen